מהי ספירת דם?
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

כיצד נעשית בדיקת ספירת דם במעבדה? והאם יש צורך בצום, ואם כן - מדוע?

תשובה:
ספירת דם היא בדיקת דם פשוטה בה בדקירה אחת נוטלים כמה מיליליטרים של דם. את הדם שולחים למעבדה, אשר באמצעות מכשיר ייחודי מתארת את ספירת התאים בדם. הדם שלנו מורכב מנוזל הפלזמה (55%) ומתאים (45%). ספירת הדם בודקת מהו ריכוז התאים השונים בדם הנבדק: מהו ההמוגלובין, מהו ריכוז תאי הדם האדומים, תאי הדם הלבנים וטסיות הדם. כמו כן, ספירת הדם מספקת מידע נוסף לגבי גודל תאי הדם, ריכוז ההמוגלובין בתאי הדם האדומים, השונות בגודלם. לגבי תאי הדם הלבנים (שסוגיהם רבים) מבצעים בספירת הדם גם דיפרנציאל, בו מקבלים את אחוז התאים הלבנים מכל סוג (נויטרופילים, לימפוציטים, מונוציטים, אאוזינופילים ובזופילים). האחוזים השונים וגם המספר האבסולוטי של כל אחד מהערכים הללו הוא בעל משמעות קלינית. אין צורך בצום טרם ביצוע ספירת דם, משום שלתזונה אין השפעה מיידית על תאי הדם. הדבר היחיד שיכול להשפיע מעט על ריכוז תאי הדם הוא מידת ההידרציה (רמת ההתייבשות) של האדם. אדם מיובש (שלא שתה זמן רב, או הזיע רבות או סבל מחום גבוה) יציג ריכוז קצת יותר גבוה מן הרמה האמיתית שלו של המוגלובין ותאים. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד