תזונה לשמירה על בריאות הלב
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו.
3 דקות קריאה
החגים עברו ואיתם ארוחות השחיתות עתירות הקלוריות ומנגד הקילוגרמים העודפים.
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.
שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.
עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר. קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד 1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.
ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
(-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
(-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
(-) להגביר צריכת אומגה 3
(-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
(-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
(-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
(-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
(-) לשתות הרבה מים
(-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
(-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
מאת עדי בצלאל - דיאטנית ראשית במרכז הכושר השיקומי O2
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.
שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.
עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר. קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד 1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.
ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
(-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
(-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
(-) להגביר צריכת אומגה 3
(-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
(-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
(-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
(-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
(-) לשתות הרבה מים
(-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
(-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
האם המאמר עניין אותך?
רפואה משלימה בהריון
מאת: מערכת אינפומד
20/12/2023
האם טיפולים משלימים לנשים בהריון עשויים להקל על תסמינים מסוימים? האם זה בטוח? מה חשוב לשאול לפני שמתחילים טיפול בהר...
לכתבה המלאה
האם אנחנו מתאמנות פחות טוב בעיצומה של הווסת?
מאת: מערכת אינפומד
04/08/2022
הווסת משפיעה על מגוון אספקטים גופניים ונפשיים, אך האם כשאנחנו לא במיטבינו זה בהכרח אומר שנהיה גם פחות טובות? על הקש...
לכתבה המלאה
בננות, הכתבה הזו בשבילכן
מאת: מערכת אינפומד
01/08/2022
אוהבות בננות? מחקר חדש שבחן את ההשפעה של צריכת בננות בקרב גברים ונשים ומצא שיפור בבריאות הלב בנשים. עוד פרטים על הס...
לכתבה המלאה
למי כואב יותר: לנשים או לגברים ?
מאת: מערכת אינפומד
08/03/2022
כאב הוא אמצעי המגן ומתריע מפני בעיה או סכנה, אך כשהוא אינו מטופל הוא עלול להרוס את איכות החיים שלנו, בטח ובטח אם את...
לכתבה המלאה
למה נשים חוששות כל כך מפני בדיקה גניקולוגית?
מאת: מערכת אינפומד
13/02/2022
קובעת את התור לבדיקה הגניקולוגית השנתית ומתמלאת בתחושת אי נוחות? את ממש לא לבד. בעוד שנשים רבות רואות בביקורים שגרת...
לכתבה המלאה
האם ניתן להפחית את ההטרדות אצל הרופא?
מאת: מערכת אינפומד
10/02/2022
הנתונים המדאיגים שנחשפו לאחרונה על הטרדות מיניות של גניקולוגים, הציפו את הרשתות החברתיות באזהרות ובהמלצות על רופאים...
לכתבה המלאה
3 דרכים פשוטות להתמודד עם העייפות בגיל המעבר
מאת: מערכת אינפומד
13/01/2022
האם המנופאוזה גורמת לך להרגיש מותשת יותר? הנה כמה דרכים פשוטות שעשויות להגביר את האנרגיה שלך ולעזור לך להילחם בעייפות
לכתבה המלאה
למה לנשים יש איכות חיים ירודה יותר? מה שחשוב לדעת על מגדר ורפואה
מאת: מערכת אינפומד
03/01/2022
למה כשגברים ונשים מתלוננים על כאב, גברים יקבלו מהרופא/ה משככי כאבים ונשים יקבלו נוגדי חרדה? מי מבצעים/ות אבחון מעמי...
לכתבה המלאה
הגעת לגיל 50? הנה כמה מהבדיקות המומלצות לנשים
מאת: מערכת אינפומד
27/12/2021
גיל 50 יכול להיות כרוך בשינויים רבים בגופך וזהו זמן טוב לבדוק את הבריאות הכללית שלך ולהתחיל בבדיקות שגרתיות שימנעו ...
לכתבה המלאה
האם נמצא הגורם לאנדומטריוזיס?
מאת: מערכת אינפומד
26/12/2021
תיאוריה חדשה בנוגע לגורם לאנדומטריוזיס עשויה לשנות את האבחנה והטיפול במחלה. כל הפרטים על המחקר החדש בכתבה
לכתבה המלאה