אינדקס מחלות

סרטן הקיבה Stomach Cancer

תאור

סרטן הקיבה הוא אחד הגידולים הממאירים של הקיבה. שכיחותו פוחתת כיום בעולם המערבי. מבחינים בין סרטן של החלק התחתון של הקיבה לבין הסרטן של החלק העליון שלה, כאשר סרטן של החלק העליון עולה כיום בשכיחותו לעומת סרטן של החלק התחתון. בארצות מתפתחות, לעומת זאת סרטן הקיבה הוא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין סוגי הסרטן השונים.

בשלב מוקדם סרטן הקיבה הוא לרוב אי-תסמיני ולכן קשה לאבחון. סימנים של סרטן הקיבה כוללים אי-נוחות או כאבים בבטן עליונה, נפיחות או הקאות לאחר האוכל, חוסר תיאבון וירידה במשקל, חולשה עקב חוסר דם (אנמיה), צאיות שחורות או הקאות של תוכן דמי.

כיב קיבה יכול לעיתים לגרום לתסמינים דומים לאלה של סרטן הקיבה.

מבחינים בין דרגות התפתחות שונות של סרטן הקיבה. בדרגה המוקדמת מעורב ציפוי הקיבה הפנימי (רירית הקיבה) בלבד. התוצאות של ניתוח בדרגה זו מצוינות. אך אם הסרטן התפשט מעבר לרירית הקיבה, לשכבת השריר או לקשריות הלימפה אשר סביב הקיבה, סיכויי ההחלמה קטנים יותר. גם כאשר הסרטן נמצא בחלק העליון יותר של הקיבה סיכויי ההחלמה נמוכים יותר לעומת סרטן בחלק התחתון.

פרופ' ב' נוביס

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007


סימפטומים


סיבות וגורמי סיכון

אחד הגורמים המעלה את הסיכון לסרטן הקיבה הוא החיידק הליקובקטר פילורי אשר יכול לזהם את הציפוי הפנימי של הקיבה. כשליש ממקרי סרטן הקיבה הם כנראה על רקע זיהום זה, ועם זאת אצל רוב האנשים הנושאים את חיידק הליקובקטר פילורי לא מתפתחת כל מחלה של הקיבה.

גורם סיכון נוסף הוא חומרים במזון: מזון מעושן, מיובש, מלוח או מתובל מעלה את כמות הניטרטים בקיבה. חומרים אלה, בכמות גדולה, עוברים בקיבה שינוי כימי שהופך אותם לחומרים מסרטנים. לעומת זאת תזונה עשירה בפירות, ירקות, או מזון שאוחסן כהלכה ונשמר בקירור מקטין את הסיכוי ללקות בסרטן הקיבה.

עישון ושתיית אלכוהול בכמות גבוהה מעלים את הסיכון להתפתחות סרטן בחלק העליון של הקיבה.

ניתוח קיבה בעבר מעלה סיכון להתפתחות סרטן הקיבה, אך הסיכון הזה מתחיל להיות משמעותי רק לאחר 20 שנה.

סרטן הקיבה שכיח פי 4-2 לפחות אצל קרובי משפחה של אנשים שלקו בסרטן הקיבה. הוא שכיח יותר בגברים. ומופיע במיוחד בין בגיל 75-50.


תופעות נלוות וסיבוכים