אינדקס מחלות

אלרגיה למזון Food allergy

תאור

אלרגיה למזון מוגדרת כתגובה בלתי רצויה לחלבוני מזון המתווכת במנגנון חיסוני, בדרך כלל על ידי נוגדן מסוג IgE. השכיחות בקרב ילדים היא 3% עד 5%, וגבוהה יותר בילדים הלוקים במחלת דרמטיטיס אטופית. אצל מבוגרים השכיחות היא 1%-2%.

המזונות העיקריים שגורמים לתגובה אלרגית הם חלבוני חלב, פרה, סויה, ביצה, בוטנים, אגוזים, חיטה, דגים ושומשום. אלרגיה לפירות כמו אפרסק, מישמש ודומיהם מדווחת בדרך כלל במתבגרים ובמבוגרים עם נזלת אלרגית ועם אלרגיה לגרגרי אבקה של צמחים שונים.

עקב חוסר בשלות של מנגנוני ההגנה של רירית המעי בחודשים הראשונים לחיים, מולקולות ענק של מזונות אלרגנים, נספגות במעי ומעוררות יצירת נוגדנים מסוג IgE שהם נוגדני האלרגיה, או מעוררות תגובות חיסוניות אחרות של המערכת החיסונית המקומית במערכת העיכול.

אצל 80% מהילדים הלוקים באלרגיה לחלב, סויה או ביצה, תתפתח סבילות למזון האלרגני עד גיל 3. אלרגיה לבוטנים, אגוזים, דגים בדרך כלל מתמידה.

האנציקלופדיה הישראלית  לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007


סימפטומים

1. דרך IgE - תגובה מיידית הכוללת הקאות, צריבה ותחושת גרד בפה ובלוע, נזלת ודמעות, חרלת (אורטיקריה), בצקת כלי דם (אנגיואדמה), צפצופים ואף ירידת לחץ-דם, המתפתחת תוך דקות ספורות ממועד אכילת המזון האלרגני.

2. מנגנון חיסוני אחר (רק בתינוקות ובילדים):

א. Food protein induced enterocolitis syndrome - הקאות נישנות, שלשול דמי, צחיחות (דהידרציה), חמצת מטבולית, הסתמנות המתפתחת תוך 6-2 שעות מאכילת המזון האלרגני (בדרך כלל חלב או סויה).

ב. הסתמנויות כרוניות של מערכת העיכול:
- אנטרופתיה כרונית עם הפרעה בשגשוג התינוק
- Eosinophilic gastrointestinal disorders
- תסמונת Heiner - אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחיים, כתגובה לחלבוני חלב. אנמיה, תסנינים נישנים בריאות, Pulmonary hemosiderosis.


סיבות וגורמי סיכון


תופעות נלוות וסיבוכים