דלג לתוכן

פנטניל (פנטה)

כאב, משככי , משככי כאב נארקוטיים - אופיאטים | Fentanyl

מתאים לטיפול ב:

  • כאב
יש צורך במרשם

שמות מסחריים

  • אקטיק
    אקטיק Actiq
  • פנטה
    פנטה Fenta
  • אבסטרל
    אבסטרל Abstral
  • פקפנט
    פקפנט PecFent
  • פנטורה
    פנטורה Fentora
  • פנטניל פאנפרמה
    פנטניל פאנפרמה Fentanyl Panpharma
  • פנטה SL
    פנטה SL Fenta SL
  • פנטאדול
    פנטאדול FENTADOL
  • פנטניל - קלצקס
    פנטניל - קלצקס FENTANYL – KALCEKS
המומחים של Infomed מסבירים:

פנטניל (פנטה) משתייכת לקבוצת התרופות המשמשות לשיכוך כאבים נארקוטיים-אופיאטים והיא קיימת בצורות מתן שונות. בצורת מתן טרנסמוקסלית אורלית (מקל אחיזה אליו מחובר החומר הפעיל), ובמתן של טבליה תת-לשונית, היא מיועדת לטיפול בכאב מתפרץ, פתאומי ונוסף, בקרב חולים אונקולוגים, שכבר לוקחים בקביעות משככי כאבים אופיאטים.
גם השימוש במדבקות מיועד לטיפול בכאב מתמשך וכרוני שכבר לא מגיב למשככי הכאבים האופיאטים האחרים (ולכן אם הכאב מחמיר בפתאומיות, יש לבדוק האם המדבקה עדיין מוצמדת היטב או האם היא נפלה). להבדיל מצורות המתן האורלית והעורית, הזריקות מיועדות לטיפול בכאבים קצרי טווח כגון לאחר ניתוח
תרופות ממשפחת האופיאטים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והינן בעלות פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר. שימוש חוזר עלול לגרום לכך שהתכשיר יהיה פחות יעיל (תהליך של התרגלות לתכשיר) או לגרום לתלות בו. תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות .יש לוודא כי אתה מכיר את שם התרופה, המינון שעליך לקחת, תדירות הטיפול ומשכו, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאלים. במקרה חשד לפיתוח תלות בתרופה- חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות אחרות המדכאות מערכת עצבים מרכזית (כולל סמים) או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי)תרדמת ומוות.
תיתכן בדיקה זהירה יותר על ידי הרופא במקרים של שימוש לרעה בעבר או תלות באלכוהול, תרופות מרשם או סמים אסורים, בעישון, בבעיות במצב הרוח, כמו דיכאון, חרדה או הפרעת אישיות, או בטיפול על ידי פסיכיאטר בשל בעיות נפשיות אחרות

תמונה: Shutterstock

  • מידע על התרופה

    אופן נטילת התרופה

    טרנסמוקסלי אורלי (מקל אחיזה אליו מחובר החומר הפעיל, השימוש הוא דרך הפה ע"י העברת החומר הפעיל על פני רירית הלחיים), זריקות לשריר, לווריד או לחלל האפידורלי ומדבקות לשימוש עורי (מעל גיל שנתיים)- יש להסיר מדבקה ישנה לפני הדבקת מדבקה חדשה. (צורת המתן האורלית מיועדת לגילאי 16 ומעלה), טבליות להמסה בפה- מעל גיל 18. במידה וקיים יובש בפה, ניתן להרטיבו בלגימת מים, לפני נטילת הטבליהתרסיס לאף.

    תדירות וזמן נטילה

    תדירות מתן הזריקות היא בהתאם לצורך. מתן טרנסמוקסלי אורלי - משך נטילה של מנה אחת הוא 15 דקות, עד 4 מנות ביום. מתן עורי (מדבקות) - מדבקה כל 48-72 שעות. מתן תת לשוני- עד 4 פעמים ביום.
    תרסיס לאף- רק עבור חולים המטופלים בתרופות אופיואידיות באופן קבוע. לחיצה אחת או שתיים, עד 4 פעמים ביום.

    טווח המינון

    מתן טרנסמוקסלי אורלי - המינון ההתחלתי הוא 200 מק"ג. יש למצוץ במשך 15 דקות ולהמתין 15 דקות נוספות. אם הכאב נמשך ניתן לקחת מנה נוספת (עד 6 מנות לאפיזודת כאב אחת). לאחר הגעה למינון האופטימלי, יש להשתמש במקל במינון הרצוי ומומלץ להשתמש עד- 4 מנות ביום. מתן זריקות ומדבקות - המינון יקבע ע"י הרופא.
    במינון טבליה תת לשונית: תכולת טבליה- 67/133/267/400/800 מק"ג של פנטניל.
    בטבליה תת לשונית- תידרש בתחילה התאמת מינון לכאב המתפרץ (לעיתים ייערך נסיון במספר חוזקים – להחלטת רופא), ואחר כך, בשלב האחזקתי, ולאחר מציאת המנה המתאימה, אין להשתמש יותר מ-4 פעמים ביום. המנה יכולה להכיל יותר מטבליה אחת.
    תרסיס לאף- 100 מק"ג, 400 מק"ג של פנטניל.

    תחילת ההשפעה

    מתן טרנסמוקסלי אורלי, או תת לשוני- ההקלה בכאב המתפרץ חלה תוך 15 דקות מלקיחת התרופה והקלה מלאה מורגשת תוך עד 45 דקות. זריקה לשריר- ההקלה תתקבל תוך 7-8 דקות. זריקה לוריד- ההקלה תתקבל מיד. מתן עורי - ההקלה תתקבל תוך מספר שעות עד יומיים. תרסיס לאף-הקלה מיידית לכאב מתפרץ.

    משך ההשפעה

    מתן טרנסמוקסלי אורלי, או תת לשוני- ההקלה בכאב המתפרץ חלה תוך 15 דקות מלקיחת התרופה והקלה מלאה מורגשת תוך עד 45 דקות. זריקה לשריר- ההקלה תתקבל תוך 7-8 דקות. זריקה לוריד- ההקלה תתקבל מיד. מתן עורי - ההקלה תתקבל תוך מספר שעות עד יומיים. תרסיס לאף-הקלה מיידית לכאב מתפרץ.

    מנה שנשכחה

    יש לקחת מיד כשנזכרים ולחזור ללוח הזמנים הרגיל מהר ככל האפשר. אין לקחת מנה כפולה כפיצוי לזו שנשכחה.

    הפסקת התרופה

    גם אם חל שיפור במצב הבריאותי אין להפסיק הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם רופא. הפסקת טיפול הדרגתית תמנע סימני גמילה. אין להפסיק בפתאומיות.
    סימני גמילה אפשריים: חוסר מנוחה, קשיי שינה, עצבנות, אי שקט, חרדה, הרגשת דפיקות לב, עליה בלחץ הדם, בחילות, הקאות, שלשולים, איבוד תאבון, רעד, צמרמורות, הזעה.

    מינון עודף

    יש לפנות לחדר מיון מיד. ייתכנו תחושות של עייפות קיצונית, ישנוניות, בחילות, סחרחורת. דרושה פעולת חירום אם מופיעים תסמינים כגון סחרחורת חזקה, נשימה איטית או לא סדירה, תרדמה עמוקה או איבוד הכרה.

    אחסון

    מוגן מאור, מתחת ל- 25 מעלות צלזיוס.
    אין לחשוף את המדבקות למקור חום.

יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא

המומחים שלנו להרדמה

רפואה אסתטית
ד"ר אולה מטקובסקי
5.0
( 3 חוות דעת )
"שירות מעולה"
קראו עליי עוד
רפואת כאב
ד"ר פיטר בלה מומחה ברפואת כאב
קראו עליי עוד
רפואת כאב
ד"ר ארקדי בודובסקי מנהל יחידת כאב בבית חולים השרון, מרכז רפואי רבין פתח תקווה
קראו עליי עודלקביעת תור
לכל המומחים שלנו להרדמה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו