דלג לתוכן
המומחים של Infomed מסבירים:
ניתוח הרמת חזה, הידוע גם בשם מסטופקסי, הוא ניתוח קוסמטי המתבצע אצל כירורג פלסטי, שבו מסירים עודפי עור ומהדקים את הרקמה שמסביב, כדי לעצב מחדש ולתמוך בקו המתאר החדש של השד[1].

מנתונים סטטיסטיים של האגודה האמריקאית למנתחים פלסטיים עולה כי הרמת חזה גדלה ב-70% מאז שנת 2000, ועקפה את מספר השתלות החזה[1].

מטרת הניתוח 

מטרתו של ניתוח הרמת חזה הוא להרים שדיים נפולים. לפעמים העטרה (רקמת החיבור סביב הפטמה) מתרחבת עם השנים, וניתוח זה יכול להפחית זאת. הניתוח יכול להעניק לחזה פרופיל צעיר ומרומם יותר. עם זאת, הוא אינו משנה באופן משמעותי את גודל השדיים. במידה ויש רצון שהשדיים ייראו מלאים יותר, יש לשקול לשלב בניתוח זה גם הגדלת חזה; במידה ויש רצון בחזה קטן יותר, יש לשקול לשלב ניתוח להקטנת חזה[1].

מתי מתבצע

לאורך השנים, השדים משתנים ומאבדים את צורתם ואת המוצקות שלהם. שינויים אלה ואובדן גמישות העור יכולים לנבוע ממגוון סיבות ובהן היריון, הנקה, כוח המשיכה, עליות וירידות במשקל, הזדקנות ותורשה[1].

ניתן לשקול ניתוח הרמת חזה במקרים הבאים[2]:
 
  • השדיים צונחים - הם איבדו צורה ונפח, או שהם נעשו שטוחים וארוכים יותר.
  • הפטמות נופלות מתחת לקמטי החזה כאשר השדיים אינם נתמכים באמצעות חזייה.
  • הפטמות והעטרות נמתחו כלפי מטה.
  • אחד מהשדיים נמוך יותר מהשני.

הרמת חזה לא מתאימה לכולן. לנשים המתכננות להיכנס להריון בעתיד, לא מומלץ לבצע ניתוח זה, שכן השדיים עלולים להימתח במהלך ההיריון ולהרוס את תוצאות הרמת החזה[2].

גם הנקה היא סיבה נוספת לדחות הרמת חזה. למרות שלרוב ניתן להניק לאחר ניתוח זה, ייתכן שיהיה קשה יותר לייצר מספיק חלב[2].

בעוד שהרמת חזה יכולה להתבצע על שדיים בכל גודל, נשים עם חזה קטן לרוב ייהנו מתוצאות למשך זמן רב יותר. שדיים גדולים יותר הם בעלי משקל גדול יותר, מה שעלול לגורם להם לצנוח שוב[2].
 

הכנות לניתוח

הצעד הראשון הוא התייעצות עם מנתח או מנתחת פלסטית. בפגישה כדאי להסביר מהן השאיפות מהניתוח, ואם ישנן תמונות שיכולות להמחיש זאת, מומלץ להביא אותן. בהתאם למצב בריאות המטופלת יתוארו האפשרויות הרלוונטיות, כולל הסבר על ההליך, על ההחלמה ועל הסיכונים[3]הכנות:
 

  • במידה ואת מעשנת – יש להפסיק. בקרב נשים מעשנות, תהליך ההחלמה של החתכים איטי יותר, והן נוטות יותר לפתח זיהומים וצלקות. מומלץ להימנע גם מחשיפה לעישון פאסיבי.
  • במידה ויש סיכוי שאת בהיריון, עדכני את הרופא/ה.
  • עדכני את הרופא/ה באילו תרופות את נוהגת ליטול על בסיס קבוע, גם אם מדובר בסמים, תחליפי תזונה או תרופות על בסיס צמחי מרפא שנמכרים ללא מרשם.
  • ייתכן ותתבקשי לעבור ממוגרפיה או צילום רנטגן של החזה.
  • מספר ימים לפני הניתוח, יש להפסיק ליטול אספירין וכל תרופה אחרת שיכולה להשפיע על קרישת הדם.
  • יש לדאוג שיהיה מי שיסיע אותך בחזרה מבית החולים לאחר הניתוח, ושישהה לצידך יום עד יומיים לאחר הניתוח.
  • בדרך כלל מומלץ לא לאכול או לשתות דבר החל מחצות הלילה שלפני יום ניתוח.

מהלך הניתוח

ניתוח הרמת חזה מבוצע תחת הרדמה כללית. לאחר סימון של מיקום הפטמה יבוצעו שניים עד שלושה חתכים בחזה. לאחר מכן תוסר רקמת עור עודפת וייקבע המיקום החדש של הפטמה והעטרה. במידה ויש צורך בשתלים, הם יוחדרו בשלב זה. לאחר מכן ייתפרו החתכים וייחבשו השדיים. במקרים מסוימים יישאר ניקוז זעיר למשך יממה עד יומיים[3].

קיימות מספר טכניקות חתך לניתוח זה, והטכניקה שבה ייעשה שימוש משתנה בהתאם לסוג רקמת השד של המטופלת, כמות העור העודף שיש להסיר, והשאיפות האישיות של המטופלת. המטרה בבחירת הטכניקה המתאימה היא להשיג את התוצאות הטובות ביותר, ועם ההצטלקות הכי פחות בולטת שאפשר[4].

טכניקות החתכים המקובלות כיום הן[2]:
 
  • סביב רקמת החיבור – האזור הכהה שסביב הפטמה (עטרה).
  • מהעטרה כלפי מטה אל קפל השד.
  • בצורה אופקית לאורך קפלי השדיים.


ההליך אורך בדרך כלל 2 עד 3 שעות. במרבית המקרים ניתן ללכת הביתה כבר באותו היום.

אחרי הניתוח

לאחר ניתוח הרמת חזה, סביר להניח שהשדיים יהיו חבושים וייתמכו בחזייה כירורגית. במקרים מסוימים אף ימוקמו צינורות ניקוז קטנים באזורי החתכים בשדיים, כדי לנקז עודפי דם או נוזלים. צינורות אלו בדרך כלל מוסרים תוך מספר ימים. לאחר הסרתם, ישונה מיקום התחבושות או שהן יוסרו לחלוטין. חזיית התמיכה הכירורגית צפויה להיות בשימוש ללא הפסקה, בכל שעות היממה, למשך של 3 עד 4 ימים, שלאחריהם ניתן לעבור לחזיית תמיכה רכה למשך 3 עד 4 שבועות[2].

בימים הראשונים לאחר הניתוח, יש ליטול משככי כאבים בהתאם להמלצת הרופא/ה שלך. יש הימנע ממאמץ, מהתכופפות ומהרמת משאות כבדים. יש לישון על הגב או על הצד כדי למנוע לחץ על החזה[2].

השדיים צפויים להיות נפוחים וחבולים במשך כשבועיים מהניתוח. סביר להניח שיורגש כאב בחזה ובאזור החתכים, שיהיו אדומים או ורודים למשך מספר חודשים. חוסר תחושה בפטמות, בעטרה ובעור השד יכול להימשך כשישה שבועות[2].

יש להימנע מפעילות מינית לפחות שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח. יש להתייעץ עם הרופא/ה מתי ניתן לחזור לפעילויות שגרתית כגון שטיפת גוף מלאה[2].

יש לקבוע בדיקה לביקורת לאחר הניתוח, על מנת שהרופא/ה יוכל לבחון את התקדמות הריפוי של הפצעים, וידון איתך על תרגילים מיוחדים או שיטות עיסוי מיוחדות.
הסרת התפרים תתבצע בהתאם להחלטת הרופא/ה. בחלק מהמקרים ייעשה שימוש בתפרים המתמוססים מעצמם, במקרים אחרים לא יהיה מנוס מהסרה של תפרים, שלרוב תתבצע כשבוע עד שבועיים לאחר ההליך[2].

סיכונים

סיבוכים לאחר הרמת חזה הם נדירים יחסית. שלושת הסיבוכים העיקריים הם דימום, זיהום וצלקות. המנתח/ת ייתן הנחיות שיסייעו להפחית את הסיכון לסיבוכים אלו, כגון אי עישון, הקפדה לא להמשיך ליטול תרופות שעלולות להגדיל את הסיכוי לדימום, ונטילת אנטיביוטיקה במידת הצורך[3].

הסיכונים שיכולים להופיע בגלל הרדמה כללית הם תגובה לתרופות, בעיות נשימה כגון דלקת ריאות, בעיות לב.

הסיכונים הספציפיים לניתוח הרמת החזה הם חוסר יכולת להניק לאחר הניתוח, צלקות גדולות שייקח זמן רב עד אשר יחלימו, אסימטריה במיקום של הפטמות.
הסיבוכים הנפשיים לאחר ניתוח הרמת חזה יכלים לנבוע כתוצאה מתחושה של חוסר שלמות במראה החזה או אכזבה מן התגובות של הסובבים לחזה ה"חדש".

תוצאות הניתוח

השינוי במראה השדיים יורגש מיד, אך צורתם תמשיך להשתנות במהלך החודשים שאחרי הניתוח. בתחילה הצלקות ייראו אדומות ובולטות, ולמרות שהן קבועות, בתוך שנה עד שנתיים הן צפויות להיטשטש יותר. בדרך כלל לא ניתן לראות את הצלקות, גם במקרה של מחשוף או בגד ים, מאחר שהן מוסתרות באמצעות החזייה[2].

במקרים מסוימים מידת החזייה יכולה להפוך לקטנה יותר לאחר הניתוח, גם במקרים שבהם לא התבצעה הקטנת חזה בשילוב עם ההליך. הדבר קורה בגלל שהשדיים הופכים למוצקים ועגולים יותר[2].

תוצאות הניתוח אינן קבועות. ככל שמתבגרים, העור הופך באופן טבעי לפחות ופחות אלסטי, כך שצניחה מסוימת עלולה להופיע בהמשך, בעיקר בקרב נשים עם שדיים גדולים וכבדים יותר. שמירה על משקל יציב ומאוזן יכולה לעזור לשמר את התוצאות לאורך זמן[2].

במרבית המקרים, התוצאות שמתקבלות לאחר הניתוח הרמת החזה משביעות רצון. ישנה תחושה טובה יותר לגבי המראה וההרגשה הכללית צפויה להשתפר.

    רופאים בתחום

    כירורגיה
    ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
    5.0
    ( 6 חוות דעת )
    "ד״ר שמעונוביץ מקסימה ורגישה וסבלנית וזה מאוד עוזר לחווית הטיפול"
    קראו עליי עוד
    כירורגיה פלסטית
    פרופ' יצחק צילינסקי מומחה לכירורגיה פלסטית ולניתוחי מוז (Mohs)
    קראו עליי עוד
    כירורגיה
    פרופ' משה פפא מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא הרמת חזה

    הניתוח הקוסמטי שמתקן צניחת חזה
    הניתוח הקוסמטי שמתקן צניחת חזה
    ד"ר נועם חי מאת: ד"ר נועם חי 29/06/2010
    • חסות

    הרמת חזה ( Mastopexy, Breast Lift) הנו ניתוח קוסמטי/אסתטי שנועד לתקן צניחה והתרוקנות של השדיים לאחר הריונות, לידות ... לכתבה המלאה

    בחזה מורם: 6 דברים שחשוב לדעת על ניתוח הרמת חזה
    בחזה מורם: 6 דברים שחשוב לדעת על ניתוח הרמת חזה
    ד"ר יואב אברהמי מאת: ד"ר יואב אברהמי 09/11/2015

    נשים רבות מתמודדות בשלב מסוים בחייהן עם צניחה של השדיים ועם איבוד נפחם, מה שמערער את תפיסת דימוי הגוף והביטחון העצמ... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום טחורים

    בניהולו של ד"ר רפאל אלון
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו