דלג לתוכן

פילינג (peelings for every type of skin)

peelings for every type of skin

מתאים לטיפול ב:

  • אקנה
המומחים של Infomed מסבירים:
טיפולי פילינג לפנים באשר הם, על בסיס מלח, חול, או חומצה: משמשים להמרצת תהליך התחדשות של העור וליצירת מראה צעיר. לרשות הקוסמטיקאיות עומדות כיום שיטות רבות להשגת מטרות אלו. בעבר הרחוק, אנשים נהגו להשתמש במברשת בעלת שיער קשה פעם בשבוע, על מנת לנקות את גופם. פעולה זו סייעה בהסרת לכלוך שהתיישב עמוק בעור וגרמה לקילוף קשקשי עור רפויים. בנוסף, היא המריצה את זרימת הדם בכלי דם זעירים, שעל פני השטח של העור ואת תהליך ההתחדשות של העור. 

טיפולי פילינג המקצועיים שקיימים כיום, מתמקדים בהשגת אותן מטרות ודומים במידה מסוימת לטיפול המסורתי, באמצעות המברשת בעלת השיער הקשה, כאשר מבצעים אותם באמצעות חומרים ממרטים (חומרים שיוצרים שפשוף). בעשורים האחרונים נוספו שיטות פילינג חדשות רבות–  טיפול כימי, טיפול פילינג לפנים באמצעות אנזימים, טיפול באמצעות מכשירים ואפילו טיפולי לייזר.

 פילינג מכאני
פילינג מכאני ממריץ את זרימת הדם בכלי הדם הזעירים שנמצאים בעור. הוא מאיץ את התהליך הטבעי של השלת קשקשים והמינון שלו פשוט ביותר. בשונה מטיפול פילינג כימי, לפילינג מכאני אין תופעות לוואי, את החומרים הממרטים, המשמשים לביצוע הטיפול, ניתן להתאים בקלות לכל סוגי העור, אפילו לעור בעייתי.

·        גרגירי חול דקים של צורן דו חמצני, אבן ספוג, קמח עץ וגם גלעיני זיתים, הם חומרים שאינם נמסים במים ושימשו בעבר כחומרים ממרטים. כיום עדיין מוכרים אותם כמשחות לניקוי, שעל מנת להסיר אותן מהאזור המטופל שוטפים אותו במים. מאחר והמשחות הללו מכילות חומרים מנקים, אשר בשילוב עם פילינג קוסמטי, יוצרים תגובה אגרסיבית מידי, מומלץ בשלב ראשון לנקות את העור ורק אחר כך לבצע פילינג, כשלב שני. 

במקרים כאלו מורחים את החומרים הממרטים יחד עם שמנים מיוחדים לטיפול בעור, עם קרמים או עם ג'ל. מלבד גרגרים של גלעינים וקליפות של זיתים, משמשים, אפרסק ואגוזי מלך, משתמשים גם   בגרגרי קפה ובחלקיקי פלסטיק של פוליאתילן (
(PE, בפוליפרופילן (PP) ובפולי אורתן ( (PUR.  בנוסף לאדמה בעלת תכונות מבריאות (חימר וחרסית), משתמשים גם בכדורי שעווה זעירים, כמו למשל חרוזי חוחובה. בזכות המבנה העגול שלהם, הם עדינים יותר מחלקיקים חדים של מינרלים, או של עץ.
 
·        חומרים ממרטים מסיסים במים, כמו למשל מלח שולחן, מלח ים, מלח של ים המלח סוכר טחון, או גבישי סוכר, הם חומרים טובים, משום שניתן להשתמש בהם כמשחה לחה, או בשילוב עם שמן צמחי או אולאוג'ל. יתרונם הוא בכך שהם נמסים כאשר שוטפים אותם. שמן או ג'ל עודפים ניתן להסיר בסוף התהליך, באמצעות ג'ל או תכשיר רחצה. האחרון צריך להיות נקי מחומרים שומניים, על מנת שלא ישבש את הטיפולים הבאים. כאשר משתמשים בחומרים מסיסים במים ובמלחים מסוימים, יש לקחת בחשבון את הרגישות של המטופל הספציפי, משום שפצעים קטנים בעור יכולים לגרום לתחושת צריבה זמנית ובלתי מזיקה בעור.
 
 
לא מומלץ לבצע פילינג מכאני לאנשים שסובלים מהתרחבות נימיות, או מחזזית ורודה (רוזיצאה), או לאנשים שיש להם בעיות עור דומות לאלו, שמשפיעות על רקמת החיבור השטחית. לאנשים שסובלים מאקנה, מומלץ לבצע פילינג כימי, או פילינג אנזימטי. 

השפשוף של חלקים מהשכבה המחוספסת של העור מגביר, באופן זמני, את איבוד המים דרך העור (
TEWL), משמעות הדבר היא שיש צורך למרוח קרם הגנה שמכיל לחות. אין לבצע את טיפול פילינג לעתים קרובות מידי, מאחר והעור מתרגל לעניין, וכתוצאה מכך יהפוך במהרה להיות מחוספס יותר.
 
פילינג כימי
גם פילינג כימי ממריץ את זרימת הדם בכל הדם הזעירים שבעור, אלא שכאן ההמרצה נגרמת באמצעות גירוי כימי. העוצמה של פילינג כימי משתנה בהתאם לטיפול הספציפי ונובעת ממנגנונים שונים. ביצוע הטיפול דורש ניסיון רב וחלק מהטיפולים מתבצעים רק על ידי דרמטולוגים מומחים. כיום רק לרופאים מומחים מותר לבצע פילינג כימי באמצעות חומצת ויטמין A.
 
במהלך טיפול פילינג לפנים מסוג זה מגרים את העור בכוונה תחילה, על מנת להמריץ את יצור הקולגן ולהאיץ את תהליך ההתחדשות של העור, שכרוך גם בהשלה של השכבות שנמצאות על פני השטח של העור. 

עד גבול מסוים, ניתן להבחין בהשפעה של חומצת ויטמין
A כאשר משתמשים במוצרים קוסמטיים, שמכילים נגזרות של ויטמין A במינון גבוה. כך רטיניל פלמילייט  הופך כתוצאה מפעילות של אנזימים, לחומצה פלמיתית ולויטמין A שבתורו יהפוך בעור לחומצת ויטמין A.
 
"תופעת לוואי" זו בולטת יותר כאשר מורחים נאנו חלקיקים של ויטמין A , מאחר והחומר הפעיל משתחרר מחלקיקים אלו בקלות רבה יותר מאשר מהמוצרים הקונבנציונאליים.
 
לאחר שנאסר השימוש בחומצת ויטמין A בתכשירים קוסמטיים, התחילו להשתמש בחומצה אלפא הידרוקסית (AHA – חומצת פירות). בעוד שהפעולה החומצתית אינה גורם מכריע במקרה של שימוש בחומצת ויטמין A, כאשר משתמשים בחומצה אלפא הידרוקסיד זהו לב הבעיה. כפי שידוע לכל, חומצות חזקות גורמות לגירוי של העור, שעלול להסתיים אפילו בכוויות כימיות.

כמו כן, ידוע לכל שטיפול פילינג אינו אמור לגרום כוויות כימיות. הסיבה לכך שחומצות פרי כמו גליקול וחומצה לקטית הן פחות מזיקות טמונה בכך שניתן למרוח אותן באופן מבוקר יותר ומסוכן פחות, מאשר חומצת מלח מדוללת, אם כי ההשפעה של שתיהן תהיה זהה. 

הניסיון מלמד שגם בחומצות פרי יש להשתמש בזהירות, על להימנע מגרימת נזק בלתי הפיך לעור. הגירוי גורם לשינוי התכונות הטבעיות של החלבונים שנמצאים על פני שטח העור, ובאותו הזמן הוא ממריץ את היווצרות התא. החילוף של השכבה המחוספסת הקיימת מוביל להופעה של עור ורוד ורענן ולהיעלמות של קמטים קטנים, לזמן מה. שימוש תדיר בטיפול פילינג עם חומצות פרי מותח את העור וגורם לו להיות רגיש למדי ובעל  מראה כשל קלף.
 
פילינג לפנים באמצעות חומצה טריכולואצטית המשמשת ברפואת עור יכול להחזיק מעמד מספר שנים. ביצוע לא נכון של פילינג באמצעות חומצות עלול להוביל לשינויי גוון (פיגמנטציה) בלתי הפיכים ולהצטלקות.
נושא חשוב שיש לקחת בחשבון בכל הסוגים של פילינג, הוא הרגישות הגוברת של העור בזמן החשיפה לאור, לאחר הטיפול. 

לאחר טיפול פילינג כימי יש להגן על העור באמצעות קרם הגנה עם מקדם הגנה גבוה, או לחלופין להימנע מחשיפה ישירה לאור השמש, שאם לא כן ייווצרו על העור כתמי פיגמטציה ותהליך ההזדקנות של העור יואץ. בניגוד לפילינג מכאני או פילינג אנזימטי, כאשר עור שקולף באמצעים כימיים מפתח תסמינים, כמו אודם עז והתקלפות, המראה שלו אינו מושך במיוחד, אפילו מספר ימים לאחר הטיפול. מעל הכול, טיפולי פילינג כימי המבוצעים באמצעות חומצה טריכולואצטית (
TCA) מכאיבים למדי ובדרך כלל מתבצעים תחת הרדמה.
 
תרכובות פנול (חומצה קארבולית): מלבד הפנול הרעיל, שכבר לא נמצא בשימוש, משתייכים לקבוצה זו חומצה סליאצלית קרטוליטית ונגזרות של חומצה סליאצלית, דוגמת חומצה סליאצלית 2 הידרוקסיל-5 אוקטנויל. חומרים אלו מכונים גם חומצות בתא הידרוקסיות. כמו חומצות אלפא הידרוקסיות, הן מזרזות את תהליך ההתקלפות של השכבה העליונה של העור. 

באופן כללי, לחומרים פנולים יש תכונות אנטי מיקרובילאיות (משמידות חיידקים), תכונה חשובה מאד במקרים של זיהומים חיידקים בעור, לדוגמא אצל מטופלים שסובלים מאקנה. גם לאחר טיפול פילינג העור עדיין רגיש מאד לחיידקים חיצוניים, זאת בגלל שמחסום העור חלש. לכן חשוב מאד להגן על העור כראוי לאחר טיפול פילינג לפנים.
 
לפעמים משתמשים גם בתערובות, כמו למשל רסורצינול (1.3 בנזנדיאול), שהוא תרכובת של פנול עם חומצה לקטית וחומצה סליאצלית. השילוב הזה מוכר בשם תמיסת ג'סנר. משתמשים גם בשילובים של חומצת ויטמין A עם חומצות פרי וחומצה סליאצלית, או חומצת ויטמין A עם חומצה טריכולואצטית. 

לעתים התוצאות מאכזבות למדי, עבור הלקוח או המטופל, במילים אחרות, במקרים יחסית רבים של טיפולי פילינג כימי, מצב העור אינו משתפר בעקבות הטיפול, ממגוון סיבות ובמקרים מסוימים מצב העור אפילו מתדרדר, כתוצאה מהטיפול.
 
טיפולי לייזר ומיקרודרמבריישן
כתחליף לטיפול פילינג כימי, דרמטולוגים מומחים מציעים גם טיפולי פילינג באמצעות לייזר, המבוצעים באמצעות מכשירי לייזר ייחודיים, כמו לייזר אריבום, או לייזר CO2. בתהליך זה שכבות פני השטח של העור, מוסרות בעזרת האנרגיה התרמית (אנרגיית חום) שמייצר הלייזר. בטיפולי פילינג באמצעות לייזר עלולות להופיע תופעות לוואי כמו עור יבש, זיהומים והצטלקויות. 

תהליך ההחלמה אורך כשבוע, אודם בעור עלול להימשך עד מספר חודשים. טיפולי פילינג לפנים באמצעות לייזר מצריכים הרדמה מקומית, או הרדמה תוך ורידית ומשמשים בעיקר להחלקת קמטים, או לשיפור או הסרה של תופעות חריגות בעור, כמו צלקות של אקנה, סימני הזדקנות, היפר פיגמנטציה ועור מחוספס.
 
מיקרו דרמבריישן הוא גרסה משופרת של פילינג מכאני. בשיטה זו מרססים גבישים מינרלים זעירים, של אלומינום למשל (תחמוצת האלומיניום), קווארץ, או חומרים זהים על העור, דרך זרבובית. הגבישים וגם תאי העור שהוסרו נשאבים מיד על ידי המכשיר.
 
משתמשים בשיטה זו לטיפול בקמטים, צלקות כולל חריצים, נזקי אור, עור מחוספס, אך היא משמשת גם להאצת תהליך התחדשות העור ולהמרצת זרימת הדם בכלי הדם הזעירים שבעור באופן כללי. בדרך כלל נחוצים מספר טיפולים, במרווחים של חודש בין טיפול לטיפול. 

היתרונות של שיטה זו הוא האפשרות לפקח על התהליך באופן מעולה והתוצאות המידיות. לאחרונה קיימים בשוק גם מכשירים מכאניים פשוטים, לביצוע מיקרודרמבריישן ידני.

רופאים בתחום

עור ומין
ALITA אליטה בע"מ חברה משפחתית ייחודית המתמחה בטיפול בבעיות עור
קראו עליי עוד
עור ומין
ד"ר הלנה מרטינז רופאה בכירה במחלקה לרפואת עור, מרכז רפואי רבין, בילינסון. מנהלת מרפאת שיער ורופאה לגילוי מוקדם של סרטן העור.
קראו עליי עוד לקביעת תור
עור ומין
ד"ר עומרי זידאן רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא פילינג

פנים חדשות: כל מה שחשוב לדעת על פילינג לייזר
פנים חדשות: כל מה שחשוב לדעת על פילינג לייזר
ד"ר יואב אברהמי מאת: ד"ר יואב אברהמי 21/12/2015

קילוף (פילינג) באמצעות לייזר פועל להסרת שכבות עור פגועות כגון סימני אקנה, כתמי שמש, קמטוטים או צלקות. איך זה עובד ו... לכתבה המלאה

הצערת הפנים ושיפור מרקם העור: 5 שיטות שכדאי להכיר
הצערת הפנים ושיפור מרקם העור: 5 שיטות שכדאי להכיר
ד"ר אדהאם בריק מאת: ד"ר אדהאם בריק 19/08/2021

תחום הרפואה האסתטית מתקדם בצעדי ענק וכיום קיימים מגוון טיפולים שיסייעו לרענן את העור ולהצעיר את איברי הפנים. למרות ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו