דלג לתוכן

כולסטרול (Cholesterol)

טיפול ומניעה
2 דקות קריאה

מה זה כולסטרול

כולסטרול הוא חומר שומני המיוצר בגופינו בכבד. למרות ה"שם הרע" שיצא לכולסטרול, מדובר בחומר בעל מגוון תפקידים חיוניים בגופינו, כמו בניית המעטפת של כל תאי הגוף, בניית ויטמין D, בניית מלחי מרה ובסיס לבנייה של הורמונים שונים. בניגוד לדעה הרווחת, מרבית הכולסטרול בדם (80%) מיוצר בכבד שלנו ורק 20% ממנו מקורו בתזונה.

למרות שמדובר בחומר בעל חשיבות רבה, רמות גבוהות של כולסטרול בדם עשויות לעיתים להצביע על סיכון מוגבר להתפתחות של טרשת עורקים, שהיא אחד הגורמים המרכזיים למחלות לב ואירועים מוחיים.

סוגי כולסטרול

ישנם שני סוגי כולסטרול: כולסטרול LDL, הידוע גם כ"כולסטרול הרע", וכולסטרול HDL, המוכר כ"כולסטרול הטוב". כל עוד יש איזון בין רמות ה-LDL לרמות ה-HDL, אין שום סכנה, אך במידה ורמות ה-LDL גבוהות יותר באופן משמעותי מרמות ה-HDL, עודפי ה-LDL עלולים להצטבר בכלי הדם וליצור פלאק - חסימה בזרימת הדם.

חשוב מאוד להדגיש כי הנושא מורכב ולא חד משמעי, וכי ישנם גורמים סביבתיים המשפיעים גם הם על ההיווצרות של פלאק ועל הסיכון למחלות לב וכלי דם, כמו השמנה, עישון, תזונה לקויה, היעדר פעילות גופנית, לחץ נפשי ועוד. 

כולסטרול גבוה

כולסטרול גבוה הוא מצב בו יש יותר מדי שומנים בדם. עודף שומנים בדם גורם לכך שהגוף אינו עושה שימוש בכולם והשומנים מתחילים להצטבר בעורקים, מתחברים עם חומרים אחרים בדם ויוצרים פלאק (משקע, רובד). עם הזמן הרובד גדל ובשלב מסוים הוא עלול ליצור חסימה בעורק ולסכן את החיים. הערכים לכולסטרול גבוה תלויים בגיל, במין ובהיסטוריה של מחלות לב[1].

כולסטרול נמוך

רמות נמוכות של כולסטרול HDL יכולות להיגרם עקב השמנת יתר, אינסולין ועישון. למרות השם, הגוף זקוק למעט כולסטרול LDL כדי לתפקד. כולסטרול LDL נמוך עשויות להיות סימן למחלה כגון בעיות בבלוטת התריס, זיהומים כרוניים, דלקות ותת תזונה[2].

ערכי כולסטרול תקינים

[3]
כדי לדעת מה ערכי הכולסטרול יש לבצע בדיקת דם. תוצאות הבדיקה משתנות בהתאם לגיל, למין, להיסטוריה הבריאותית, לשיטה המשמשת לבדיקה ולגורמים אחרים. ערכי כולסטרול כולל במבוגרים:
 

  • נורמלי: מתחת ל-200 מ"ג/ד"ל.
  • גבולי גבוה: 200-239 מ"ג/ד"ל.
  • גבוה: 240 מ"ג/ד"ל ומעלה.

ערכי כולסטרול LDL במבוגרים:
 
  • אופטימלי: פחות מ-100 מ"ג/ד"ל.
  • כמעט אופטימלי: 100-129 מ"ג/ד"ל.
  • גבולי גבוה: 130-159 מ"ג/ד"ל.
  • גבוה: 160-189 מ"ג/ד"ל.
  • גבוה מאוד: 190 מ"ג/ד"ל ומעלה.

ערכי כולסטרול HDL במבוגרים:
סוג זה של שומן מוריד את הסיכון למחלות לב. ככל שהמספר גבוה יותר, הסיכון נמוך יותר.
 
  • נורמלי: מעל 40 מ"ג/ד"ל.
  • מעל 60 מ"ג/ד"ל: רמה שמגנה מפני מחלות לב.

הטווחים לעיל הם קווים כלליים בלבד. בפועל, התוצאות תלויות במספר גורמי הסיכון שיש לאדם למחלות לב. ולכן, תוצאות שאינן בטווח הנורמה לא מעידות בהכרח על בעיה, ועל כן יש להתייעץ עם רופא/ה לגבי התוצאות.
רופאים בתחום
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת המרפאה לקרדיולוגית ספורט, המערך לקרדיולוגיה, בית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
ד"ר יונתן קוגן
ד"ר יונתן קוגן קרדיולוגיה
מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב, אסותא אשדוד, קרדיולוג מומחה במחלות לב והתמחות בהפרעות קצב
ד"ר אופיר פז
ד"ר אופיר פז קרדיולוגיה

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

בניהולו של ד"ר דוד יעקובי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו