דלג לתוכן

יעילות עצמית (Self Efficacy)

1 דקות קריאה
"אתה פשוט חייב להאמין בעצמך"; "תזכור שאתה יכול" - משפטי עידוד שגרתיים מסוג זה, הנשמעים כלקוחים מסרט אמריקאי, מהווים במידה מסוימת את אחד המונחים המרכזיים בתיאוריית הלמידה החברתית-קוגניטיבית של הפסיכולוג האמריקאי אלברט בנדורה.

בנדורה טען כי לא רק הכישורים, הידע והניסיון שרכשנו בתחום מסוים קובעים את הביצועים שלנו במשימות הקשורות אליו, אלא גם האמונה שלנו ביכולת שלנו להצליח במשימה. את האמונה הזו ביכולת כינה בנדורה יעילות עצמית.

בנוסף, הוא טען כי לרמת היעילות העצמית ישנה השפעה ניכרת על התפקוד והרווחה הפסיכולוגית של הפרט. אנשים עם יעילות עצמית נמוכה פגיעים יותר לחוות לחצים ודיכאון בעקבות כישלון במשימות. לעומתם, אנשים בעלי רמות גבוהות יותר של יעילות עצמית יכולים להמשיך ולהתמיד על אף הכישלונות, עד שיגיעו להצלחה אליה הם שואפים.

בנדורה ראה את שיפור היעילות העצמית של האדם כאחת המטרות המרכזיות של הטיפול הפסיכולוגי. טיפול זה מורכב לרוב מחיזוק ההערכה העצמית של הפציינט באמצעות הארת המיומנויות החיוביות שהוא מחזיק ברשותו, לצד התנסות בהצלחות ממשיות במשימות עם רמת קושי הולכת ועולה. עקרונות אלו מנחים למשל טיפולים בהפרעות חרדה כגון פוביות ספציפיות וחרדה חברתית, העושים שימוש בחשיפה הדרגתית.
רופאים בתחום
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
ד"ר ניצן שלזינגר
ד"ר ניצן שלזינגר רפואת שיניים
מנהל מרכז להשתלות שיניים ואסתטיקה במרכז יהלום
ד"ר יוסי הר-טוב
ד"ר יוסי הר-טוב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 23 חוות דעת )
"מקצועי ונעים"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו