מהן ההשפעות השליליות המוכחות הרפואיות של נטילת סם מסוג אקסטזי על הגוף?
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/11/2002
1 דקות קריאה
שאלה:

מהן ההשפעות השליליות המוכחות הרפואיות של נטילת סם מסוג אקסטזי על הגוף?

תשובה:
החומר הפעיל באקסטזי- MDMA, הוא סם הזיה מעורר שהינו נוירוטוקסי, כלומר רעיל עצבית. כמויות גדולות ממנו עשויות לגרום לעליה חדה בחום הגוף, שעשויה לגרום למוות כתוצאה מהתפרקות שרירי הגוף ואי ספיקת כליות ולב משנית לכך. אקסטזי מזיק למוח ע"י פגיעה בתאי עצב הזקוקים לסרוטונין. הסרוטונין הוא חומר המשמש כמעביר עצבי במוח ויש לו תפקיד ישיר במצבי רוח, תוקפנות, התנהגות מינית, שינה ורגישות לכאב. הסם גורם בעת נטילתו למצב אופורי הנגרם עקב שחרור יתר של סרוטונין, אך מייד לאחר מכן חל דלדול של כמות הסרוטונין ברקמת המוח והרס של התאים המייצרים אותו, ולאחר הנטילה עלולות להופיע השפעות פסיכו-ביולוגיות שליליות כתוצאה מהיעדר הסרוטונין, כגון בלבול, דיכאון, הפרעות שינה, חרדה ופרנויה. בזמן השימוש עשויות להופיע הפרעות גופניות, כגון נקישת שיניים, עווית בשרירים, טשטוש ראיה, הזעה או צמרמורת, עילפון ופריחה. כמו כן שימוש תדיר עלול לפגוע בכבד. לאקסטזי יש גם השפעות ארוכות טווח הכוללות נזק מוחי לזיכרון ולתהליכי מחשבה. בנוסף, חוקרים מאמינים שיש קשר בין אקסטזי להפרעות תנועתיות פרקינסוניות. קיימת שיקופית מאלפת בה מודגמת רקמת מוח של קופים לפני ואחרי אקסטזי בקישור הבא- http://www.drugabuse.gov/pubs/teaching/teaching4/largegifs/slide16.gif