סחרחורות במעבר מישיבה לעמידה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/02/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

בחודשים האחרונים בעת מעבר ממצב כריעה (ישיבה ללא תמיכה כגון כיסא, ברגליים מכופפות) למצב עמידה אני מקבלת סחרחורת קשה שאינה מאפשרת לי להמשיך ולצעוד. הצעדים הראשונים אחרי ההזדקפות נעשים תוך טשטוש. ההליכה אינה יציבה, אלא כמו בעת השתכרות. רק לאחר זמן רב (לפעמים יותר משעה) ישנה רגיעה והמצב חוזר לקדמותו. האם צריך לפנות לרופא, ואם כן - לאיזה סוג התמחות?

תשובה:
את מתארת מצב של אורתוסטטיזם. במצב זה מערכת העצבים האוטונומית של הגוף איננה מגיבה כיאות לירידה בלחץ הדם המתרחשת בעת מעבר מישיבה או שכיבה לעמידה. התגובה התקינה היא האצת הדופק והתכווצות כלי דם וכך עולה לחץ הדם בהתאם לשינויי התנוחה. על מנת לאבחן מצב של אורתוסטטיזם יש צורך במדידת לחץ דם בשכיבה, ושוב כדקה לאחר מעבר לעמידה. ירידה של יותר מ-20 ממ"כ בלחץ הדם הסיסטולי מעידה על אורתוסטטיזם. ישנם מספר מצבים היכולים לגרום לאורתוסטטיזם: 1) מצב של התייבשות, כמו לאחר הקאות או שלשולים מרובים או בסוכרת לא מאובחנת (מתן שתן רב). 2) מחלות של מערכת העצבים המרכזית כמו פרקינסון או מחלה דומה הנקראת תסמונת שי-דרגר (Shy-Drager syndrome). 3) מחלות של עצבים היקפיים, לדוגמה בסוכרת או במחלת אמילואידוזיס. 4) תופעת לוואי של תרופות, כגון תרופות להורדת לחץ הדם ותרופות נוגדות דיכאון. מומלץ לגשת להיבדק על ידי רופא המשפחה על מנת לקבוע אם אכן מדובר באורתוסטטיזם (למרות שהתיאור שלך מאוד אופייני), ולראות האם ניתן לגלות את הסיבה על ידי בדיקה גופנית או בדיקות מעבדה כלליות. במידה ולא תימצא הסיבה - מומלץ לפנות לרופא מומחה במחלות עצבים (נוירולוג).