טיפול ופעילות מותרת בזמן פריצת דיסק
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/05/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

אני סובלת מפריצת דיסק L5-S1 - פריצת דיסק אחורית עם לחץ על שורש העצב הימני S1. מה הטיפול הרצוי ביותר עבור פריצת דיסק כזו? מאילו פעילויות עלי להימנע?

תשובה:
פריצת דיסק קיימת ב- 4 דרגות חומרה: 1- היחלשות הגרעין עם קרעים קטנים בשכבות החיצוניות 2- דליפה של חומר הגרעין לחלל השכבות החיצוניות עם קרעים בשכבות החיצוניות 3- חדירה של חומר הגרעין דרך השכבות החיצוניות 4- יציאת החומר הדיסקוגני החוצה לחלל התעלה כגוף חופשי. יש להבחין בין בלט לבין פריצה - בלט נפוץ מאוד ואינו גורם או שלב בדרך לפריצת דיסק. פריצת דיסק יכולה להיות בכיוונים שונים, ובהתאם יילחצו מבנים שונים . פעמים רבות פריצות דיסק אינן סימפטומטיות כלל ואין חובה שיגבילו תפקוד או פעילות . כ- 90 אחוז מפריצות הדיסק הכואבות חולפות תוך שנה בזכות יכולת הגוף לספוג חזרה את תכולת הדיסק שפרצה שרובה מים. הטיפול במכון פיזיותרפיה לכאב על רקע לחץ על שורש עצב יכלול: הדרכה לחיזוק של שרירי הבטן העמוקים. הדרכה לתרגול גב תחתון כללי. הדרכה לפעילות היומיומית בבית ובעבודה בדרך שלא תעמיס על חוליות הגב, למשל- כיצד להרים חפצים וכיצד לשבת נכון ועוד... טיפול מקובל נוסף הוא מתיחה מותנית ויש עדויות להקלה בתלונות עם טיפול זה. בנוסף מקובלות טכניקות ידניות רבות כגון מסג' להורדת כאב ורגישות. כמו כן מקובל שימוש במכשור חשמלי להורדת הכאבים . עד להגעה למכון הפיזיותרפיה נסי לשלב תרגילים במהלך היום - http://www.med.umich.edu/1libr/aha/aha_xlbpm_art.htm.