האם ניתן לקחת תרופות להליקובקטר בתקופת ההנקה?
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/07/2007
2 דקות קריאה
שאלה:

בבדיקת נשיפה התגלה אצלי חיידק הליקובקטר. ניתנו לי התרופות: אומפרדקס, קארין, מוקסיויט פורטה . אני מיניקה והתרופות השפיעו על בתי - הופיע על גופה פריחה והיא נצרבה מאוד באזור החיתול, והפסקתי את השימוש לאחר יומיים. האם יש תרופות אחרות שאינן בעייתיות בהנקה? האם יש בעיה להיכנס להריון עם חיידק זה או בשל הטיפול בו?

תשובה:
הליקובקטר פילורי הוא חיידק שכיח מאוד המזהם את הקיבה ואת התריסריון. רק חלק מהאנשים להם יש הליקובקטר בקיבה או בתריסריון המאובחן בתבחין נשיפה או בביופסיה בגסטרוסקופיה סובלים מסימפטומים. חלק גדול מהאוכלוסיה נושא את החיידק אך אינו סובל מסימפטומים. אנשים הסובלים מדיספפסיה (אי-נוחות בבטן, כאבי בטן, נפיחות בבטן) או מכיב פפטי, הם האנשים המועמדים לטיפול. הטיפול בחיידק כולל 2 אנטיביוטיקות (ישנם גם פרוטוקולים של 3 אנטיביוטיקות) יחד עם תרופה מפחיתת חומצה (האומפרדקס אותו קיבלת). הטיפול באנטיביוטיקות הוא למשך שבועיים בלבד. כל התרופות שקיבלת הן תרופות שניתן לקבל בזמן הנקה ואינן מסכנות את היילוד היונק. ייתכן שהתפרחת העורית שממנה סבלה בתך אכן נובעת מהטיפול האנטיביוטי אותו נטלת, כלומר ייתכן שלבתך רגישות לאחת מהתרופות הללו. מובן שלא ניתן לומר זאת בוודאות, שהרי ייתכן שהיא רגישה לדבר מה אחר שהיה בתזונתך באותה תקופה. בשאלתך לא ציינת מהם הסימפטומים שמהם את סובלת, ומדוע הוחל הטיפול בהליקובקטר דווקא כעת, בזמן הנקה. כאמור, אין מניעה לקבל טיפול במהלך הנקה, וניתן לנסות תרופות מקבוצות אחרות, שייתכן שלהן בתך אינה רגישה. מאידך, אם אינך סובלת מסימפטומים קשים והטיפול יכול להתעכב מעט, עד שתסיימי להיניק, אולי זו האופציה הטובה יותר. בנוגע להריון – לא ידועה השפעה של החיידק הליקובקטר פילורי בקיבה על הכניסה להריון, לכן אין כל בעיה להיכנס להריון כאשר יש זיהום בחיידק זה. כמו כן, לא ידועה כל השפעה של החיידק על העובר במהלך ההריון. סביר להניח שאין השפעה, מאחר שהחיידק, כאמור, מאד שכיח באוכלוסיה הכללית, גם באנשים ללא סימפטומים. באופן עקרוני, לתרופות יכולה להיות השפעה טרטוגנית (מזיקה לעובר) אם הן נלקחות במהלך ההריון. ההשפעה קשה יותר בשליש הראשון של ההריון. יוצאת מן הכלל היא תוספת החומצה הפולית המומלצת בחום טרם הכניסה להריון ובמהלכו. שאר התרופות, אם ניתן להימנע מנטילתן, מוטב להמנע מהן. חשוב לדעת שקיימות תרופות רבות שנמצא כי נטילתן במהלך ההריון אינה מזיקה לעובר, אולם כיום מעדיפים להשתמש בהן רק במקרים המחייבים טיפול, ולהמנע מטיפול תרופתי או לדחות אותו אם זה אפשרי. רפואה שלמה ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד