שאלות ותשובות - עמוד 7

אני חושבת להיכנס להיריון, האם עליי לעבור בדיקה לגילוי נגיף ה- HIV?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 19/03/2023

עלייך לשוחח על כך עם הרופא המטפל בך. בחלק מן המדינות, הרופא המטפל נדרש על פי חוק להציע לך לעבור בדיקה לגילוי נגיף ה- HIV. במידה ואת חושבת כי את נמצאת בקבוצת סיכון להיחשף לנגיף ה- HIV או במידה ואת חושדת כי כבר נדבקת בנגיף, מומלץ לך ללכת להיבדק. במידה ואת מתגלה כנשאית של נגיף ה- HIV, ייתכן ותבחרי שלא ללדת ילדים בכלל. במידה ואת כבר נמצאת בהיריון כאשר את מתגלה כנשאית של הנגיף, ניתן לשקול לנקוט באמצעים שונים על מנת לצמצם את רמת הסיכון של העובר שלך להידבק בנגיף ה- HIV.

קרא עוד

האם תרופת האיי. זי. טי. תפגע בעובר שלי?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 22/12/2022

נוטים לחשוב כי תרופת האיי. זי. טי. אינה גורמת להופעתם של פגמים מולדים בעובר במהלך היריון . אולם, אין אדם אשר יוכל לומר בוודאות כיצד תשפיע תרופת האיי. זי. טי. על התינוק בשלבים מאוחרים יותר של חייו. התרופה אינה נמצאת בשימוש זמן רב מספיק בקרב נשים הרות על מנת לדעת מה קורה אצל ילדים אלה כאשר הם מתבגרים. שוחחי עם הרופא המטפל בך לגבי היתרונות והחסרונות של נטילת תרופת האיי. זי. טי.

קרא עוד

האם זה תקין כי לאחר ניתוח להורדת אשך טמיר שק האשכים יתנפח וישנה את צבעו?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

תלוי באיזו רמה. לאחר ניתוח של שק האשכים להורדת אשך טמיר, סביר כי הרקמה תשנה מעט את צבעה, בשל דימומים קטנים ומקומיים. אולם, במידה ושמים לב לנפיחות משמעותית של שק האשכים אחרי הניתוח, שינוי צבע בולט לאדום/כחול, או מישוש נוזלים מרובים בשק, יש לבוא מיידית לבדיקה רפואית, על מנת לשלול דימום אל תוך השק, שעלול היה להיגרם בזמן הניתוח. דימום שכזה קורה בד"כ במידה וכלי הדם המספקים את האשך אינם ארוכים מספיק.

קרא עוד

האם ניתן לנסות טיפול שמרני לפני שפונים לניתוח להורדת אשך טמיר?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

בהחלט כן. לרוב, מומלץ להורים להמתין עם ביצוע הניתוח בילדם, אשר נולד עם אשך טמיר, עד לפחות להגיעו לגיל חצי שנה-שנה. בזמן זה רואים לרוב ירידה ספונטנית של האשך בתעלה המפשעתית עד למיקומו התקין, ללא כל צורך בניתוח. לעיתים, עוזרים לתהליך זה להתרחש, ע"י מתן זריקות הורמונליות של ההורמון hCG, אשר הוכח כיעיל בגרימת נדידת האשך בכ-10% מהמקרים, וחוסך את הצורך בניתוח. יש לציין כי טיפול זה הינו יעיל רק במקרים ספציפיים, בהם האשך נמצא בקרבת מיקומו התקין.

קרא עוד

האם יתכן שיהיה קיים צורך בביצוע ניתוח להורדת אשך טמיר שלא בתינוקות?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

בהחלט כן. גם אשכים אשר ממוקמים היטב בשק האשכים בינקות יכולים מסיבה כלשהי לעלות עם הזמן ולתפוס מקום גבוה יותר בתעלת המפשעתית. לעתים הורים מדווחים, כי לילדם מעולם לא הייתה בעיה שכזו כשנולד, ורק בגיל מאוחר יותר- 5-10 התפתחה. במקרה שכזה, יש לטפל, בדיוק באותו אופן ומאותן סיבות שיש צורך לטפל בתינוק שנולד עם אשך טמיר. לאחר ביצוע אבחנה מדויקת, כי אכן מדובר בטמירות, הילד לרוב יישלח לטיפול ניתוחי דומה.

קרא עוד

האם יש אופציה לטפל במחלות לב באמצעות ניתוח?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

ניתוח של כלי הדם (אנגיופלסטיקה) הוא הליך אשר מיועד לטפל במחלות לב. במהלך ניתוח של כלי הדם מחדירים בלון זעיר שתפקידו לפתוח את העורקים אשר ממוקמים מסביב ללב שלך. את הבלון מחדירים דרך עורק אשר ממוקם בזורע או ברגל שלך. ייתכן ובנוסף יחדירו אל תוך העורק החסום גם תומכן מתכת (סטנט) אשר ישמור על העורק החסום פתוח במקום של החסימה.
הליך ניתוחי נוסף, על מנת לטפל במחלות לב, הוא ביצוע ניתוח מעקפים. נוטלים מקטעים של עורקים מן הרגליים ומחברים מקטעים אלה על גבי העורקים החסומים באזור הלב שלך, על מנת לגרום לדם לזרום במעין מעקף מסביב לאזור החסימה, בכדי להגביר את זרימת הדם אל עבר הלב שלך. ניתוח מעקפים מבוצע על פי רוב כאשר ניתוח של כלי הדם אינו אפשרי לביצוע או כאשר הרופא המטפל בך חש כי זהו פתרון טיפולי טוב יותר במקרה שלך.
קרא עוד

מהו הטיפול המשלים הנדרש לאחר צנתור לבבי טיפולי עקב אוטם שריר הלב ("התקף לב")?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

לאחר צנתור לבבי טיפולי שנעשה בעקבות אירוע של אוטם חריף של שריר הלב, נדרש המשך טיפול שמרני, הכולל בראש וראשונה שמירה על אורח חיים בריא. מומלצת הקפדה על פעילות גופנית מתונה ושמירה על תזונה נכונה, ולכך ישנה חשיבות מכרעת להצלחת הטיפול לטווח רחוק (וכיום שמים על כך דגש רב בחינוך והגברת המודעות במכוני שיקום הלב). הטיפול המשלים הנוסף כולל טיפול תרופתי במגוון משפחות של תרופות, שמטרתן הכוללת הן דילול הדם למניעה של היווצרות קרישי דם וחסימה חוזרת של כלי הדם, והורדת לחץ הדם, המפחיתה את העומס על שריר הלב.

קרא עוד

לאחר כמה זמן אחרי צנתור לבבי ניתן לחזור לתפקוד רגיל?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

חזרה לתפקוד לאחר צנתור לבבי שנעשה למטרה טיפולית, הינה אינדיבידואלית ותלויה אף רבות בגורם המחלה אשר הביא לצנתור. לאחר צנתור שנעשה לצורך טיפול באוטם חריף של שריר הלב, או באירוע לבבי חריף מסוג אחר, לעיתים דרוש זמן החלמה ממושך, שיכול לקחת אף מספר שבועות. במהלך שבועות אלה, המטופל עשוי להרגיש עייפות וחולשה, אשר תחלוף בהדרגה. על המטופל להתחיל בביצוע מאמצים קלים ביותר, ולהמשיך בפעילות גופנית מתונה, תוך מעקב רפואי. לאחר צנתור שנעשה אך ורק למטרה אבחונית, לרוב אין בעיה בחזרה לשגרה כבר יומיים-שלושה לאחר הצנתור, וכאשר הנפיחות או הכאבים המקומיים חולפים.

קרא עוד

האם ישנן תופעות לוואי או סיכונים אחרים לטיפולים השונים במחלות לב?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

לכל התרופות ישנן תופעות לוואי כאלה ואחרות. נטילת אספירין יכולה לגרום למערכת עיכול רגיזה. נטילת ניטרטים יכולה לגרום להופעת סומק בפנים (אדמומיות בעור) כמו גם לכאבי ראש. חוסמי בטא יכולים לגרום לעייפות ובעיות בתפקוד המיני אצל חלק מן החולים. חוסמי תעלות סידן יכולים לגרום לעצירות ונפיחות ברגליים. למרבה המזל, מרביתם של החולים אינם חשים בתופעות לוואי כלשהן כאשר הם נוטלים תרופות אלה. במידה ואתה סובל מתופעות לוואי כאלה ואחרות, שוחח על כך עם הרופא המטפל בך.
גם ההליכים ניתוחיים, כגון ניתוח של כלי הדם או ניתוח מעקפים, אינם נטולי סיכונים. הסיכונים העיקריים כוללים בתוכם את הסכנה להתקף לב, לשבץ או מוות. סיכונים אלה הם נדירים מאוד ומרבית המטופלים עוברים את הניתוחים הללו בהצלחה. לאחר ניתוח של כלי הדם תוכל לצפות לחזור לשגרת חייך ואף לרמת פעילות משופרת תוך פרק זמן של ימים מספר. נדרש פרק זמן ארוך יותר (שבועות מספר או כמה חודשים) עד אשר תחלים מניתוח המעקפים שלך.
קרא עוד

האם ניתן להימנע מביצוע ניתוח מעקפים לבבי ע"י ביצוע צנתור טיפולי?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/12/2022

התשובה היא לא תמיד. מובן כי כאשר ניתן, מעדיפים להימנע מביצוע ניתוח מעקפים לבבי, אשר כרוך בתחלואה ותמותה רבים יותר, ומטפלים בחסימות עורקיות בעזרת צנתור ותרופות. אמנם במקרים מסוימים אין כלל אינדיקציה לניתוח, אולם במקרים אחרים, התברר במחקרים ארוכי טווח ורבי משתתפים, כי המטופלים מפיקים תועלת מרובה יותר מביצוע ניתוח מעקפים. מטופלים אלו הם למשל חולי סוכרת עם חסימה בשני כלי דם כליליים, מטופלים אצלם ישנה חסימה של שלושה כלי דם כליליים, כל חסימה בעורק הכלילי השמאלי הראשי (left main), חסימה בשלושה כלי דם כליליים או יותר, ועוד.

קרא עוד

רופאים מומלצים
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר אסף אלבגלי
ד"ר אסף אלבגלי אורתופדיה
מנהל שירות ביחידת כף רגל בבית חולים איכילוב