שאלות ותשובות - עמוד 913

 אני מאובחנת כסובלת מפריצת דיסק בגב התחתון והומלץ לי לעבור ניתוח בגב. מזה כשנה אני סובלת מכאבים ברגל שמאל, הצד של פריצת הדיסק, אשר מתחילים מהצד הפנימי של הברכיים וממשיכים לאורך הרגל. כמו כן, גם כשאני שוכבת אני מרגישה כאבים בשרירים של השוקיים, בישבן ולעיתים גם נתפסים השרירים בלילה, כמו בהריון.   האם כל זה קורה בשל פריצת הדיסק או שזה יכול להיות משהו אחר?
אני מאובחנת כסובלת מפריצת דיסק בגב התחתון והומלץ לי לעבור ניתוח בגב. מזה כשנה אני סובלת מכאבים ברגל שמאל, הצד של פריצת הדיסק, אשר מתחילים מהצד הפנימי של הברכיים וממשיכים לאורך הרגל. כמו כן, גם כשאני שוכבת אני מרגישה כאבים בשרירים של השוקיים, בישבן ולעיתים גם נתפסים השרירים בלילה, כמו בהריון. האם כל זה קורה בשל פריצת הדיסק או שזה יכול להיות משהו אחר?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

התסמינים והכאבים שאת מתארת בהחלט יכולים להתאים לתסמינים הנובעים מפריצת דיסק בגב התחתון. כשיש פריצת דיסק, ובעיקר כשהיא חמורה, ישנו לחץ של הדיסק על העצב היוצא מעמוד השדרה וממשיך לכל אורכו עד לסוף מסלולו ברגל. נראה שזו הבעיה ממנה את סובלת ושבגללה הומלץ לך על ניתוח. ייתכן שקיימת בעיה אורתופדית נוספת בנוסף לפריצת הדיסק, אשר מחריפה את התסמינים באותו האזור והופכת את התסמינים למפושטים יותר, אך זאת ניתן לקבוע רק על ידי בדיקת הדמיה ב-MRI בשילוב עם בדיקה גופנית של הקליניקה של החולה על ידי אורתופד. במקרה הצורך, משלבים גם ייעוץ נוירולוגי. ד"ר גיל טאובר - אינפומד קרא עוד

 האם מותר לקיים פעילות גופנית 4 ימים לאחר גרידה? כוונתי לפעילות בסגנון יוגה.
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

אם את מרגישה טוב, את יכולה לחזור לפעילות גופנית בהדרגה. לא נראה לי שישנה בעיה עם יוגה לאחר גרידה. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד קרא עוד

 בבדיקת נשיפה התגלה אצלי חיידק הליקובקטר. ניתנו לי התרופות: אומפרדקס, קארין, מוקסיויט פורטה .   אני מיניקה והתרופות השפיעו על בתי - הופיע על גופה פריחה והיא נצרבה מאוד באזור החיתול, והפסקתי את השימוש לאחר יומיים. האם יש תרופות אחרות שאינן בעייתיות בהנקה? האם יש בעיה להיכנס להריון עם חיידק זה או בשל הטיפול בו?
בבדיקת נשיפה התגלה אצלי חיידק הליקובקטר. ניתנו לי התרופות: אומפרדקס, קארין, מוקסיויט פורטה . אני מיניקה והתרופות השפיעו על בתי - הופיע על גופה פריחה והיא נצרבה מאוד באזור החיתול, והפסקתי את השימוש לאחר יומיים. האם יש תרופות אחרות שאינן בעייתיות בהנקה? האם יש בעיה להיכנס להריון עם חיידק זה או בשל הטיפול בו?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

הליקובקטר פילורי הוא חיידק שכיח מאוד המזהם את הקיבה ואת התריסריון. רק חלק מהאנשים להם יש הליקובקטר בקיבה או בתריסריון המאובחן בתבחין נשיפה או בביופסיה בגסטרוסקופיה סובלים מסימפטומים. חלק גדול מהאוכלוסיה נושא את החיידק אך אינו סובל מסימפטומים. אנשים הסובלים מדיספפסיה (אי-נוחות בבטן, כאבי בטן, נפיחות בבטן) או מכיב פפטי, הם האנשים המועמדים לטיפול. הטיפול בחיידק כולל 2 אנטיביוטיקות (ישנם גם פרוטוקולים של 3 אנטיביוטיקות) יחד עם תרופה מפחיתת חומצה (האומפרדקס אותו קיבלת). הטיפול באנטיביוטיקות הוא למשך שבועיים בלבד. כל התרופות שקיבלת הן תרופות שניתן לקבל בזמן הנקה ואינן מסכנות את היילוד היונק. ייתכן שהתפרחת העורית שממנה סבלה בתך אכן נובעת מהטיפול האנטיביוטי אותו נטלת, כלומר ייתכן שלבתך רגישות לאחת מהתרופות הללו. מובן שלא ניתן לומר זאת בוודאות, שהרי ייתכן שהיא רגישה לדבר מה אחר שהיה בתזונתך באותה תקופה. בשאלתך לא ציינת מהם הסימפטומים שמהם את סובלת, ומדוע הוחל הטיפול בהליקובקטר דווקא כעת, בזמן הנקה. כאמור, אין מניעה לקבל טיפול במהלך הנקה, וניתן לנסות תרופות מקבוצות אחרות, שייתכן שלהן בתך אינה רגישה. מאידך, אם אינך סובלת מסימפטומים קשים והטיפול יכול להתעכב מעט, עד שתסיימי להיניק, אולי זו האופציה הטובה יותר. בנוגע להריון – לא ידועה השפעה של החיידק הליקובקטר פילורי בקיבה על הכניסה להריון, לכן אין כל בעיה להיכנס להריון כאשר יש זיהום בחיידק זה. כמו כן, לא ידועה כל השפעה של החיידק על העובר במהלך ההריון. סביר להניח שאין השפעה, מאחר שהחיידק, כאמור, מאד שכיח באוכלוסיה הכללית, גם באנשים ללא סימפטומים. באופן עקרוני, לתרופות יכולה להיות השפעה טרטוגנית (מזיקה לעובר) אם הן נלקחות במהלך ההריון. ההשפעה קשה יותר בשליש הראשון של ההריון. יוצאת מן הכלל היא תוספת החומצה הפולית המומלצת בחום טרם הכניסה להריון ובמהלכו. שאר התרופות, אם ניתן להימנע מנטילתן, מוטב להמנע מהן. חשוב לדעת שקיימות תרופות רבות שנמצא כי נטילתן במהלך ההריון אינה מזיקה לעובר, אולם כיום מעדיפים להשתמש בהן רק במקרים המחייבים טיפול, ולהמנע מטיפול תרופתי או לדחות אותו אם זה אפשרי. רפואה שלמה ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד קרא עוד

 יש לי כאב חד ולא חזק במיוחד בשחלה הימנית. באולטרסאונד נצפה ביוץ, אך הכאב חלש ולא עבר שבוע מאז. מה מעיד על הריון לפני האיחור במחזור? האם דופק מנוחה גבוה מבדרך כלל מהווה אינדיקציה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

קשה לאבחן הריון לפני איחור במחזור מכיוון שזה לא מספיק זמן כדי לראות עלייה בהורמון הבטא או סימן לעובר ברחם בבדיקת אולטרסאונד. שבוע לאחר איחור בקבלת הווסת מומלץ לבצע בדיקת הריון ביתית. ישנן נשים ה"יודעות" שהן בהריון לפני איחור במחזור, אך אין זה ודאי, והתחושות שונות בין אישה לאישה. לגבי הדופק, בהריון אכן יכול הדופק לעלות ב-15-10 פעימות, אך אין זאת אינדיקציה להימצאות הריון לפני נוכחות הורמון הבטא ועדות לעובר ברחם. אמליץ לך להמתין לאיחור במחזור ולבצע בדיקות הריון לאחר מכן. ד"ר קרן גלרון - אינפומד קרא עוד

 האם מרגע הפסקת השימוש באנטיביוטיקה מסוג רפאפן מגה (פניצילין) אפשר לחזור לסמוך באופן מלא על הגלולה, או שיש להמשיך ולהשתמש באמצעי מניעה נוספים?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

ההמלצה הגורפת, על מנת להיות "בצד הבטוח", היא להמשיך להשתמש באמצעי מניעה נוסף כמו קונדום, במקביל לגלולות למשך כשבוע לאחר הפסקת נטילת האנטיביוטיקה. ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד קרא עוד

 אני לוקחת גלולות למניעת הריון מסוג מיקרוגינון. כמה זמן אוכל לקחת את הגלולות ברציפות עד שאיאלץ להפסיק ולקבל מחזור? אני מעדיפה שלא לקבל מחזור בכלל, או כמה שפחות, אם זה אפשרי. אני מעוניינת לא לקבל מחזור למשך לפחות 4 חודשים. האם זה אפשרי? האם אלו הגלולות האידאליות עבורי? האם יש סוג אחר עם רמת הורמונים יותר גבוהה שלא תגרום לי לדימומים?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

באופן עקרוני, אין מניעה לקחת כמה חפיסות של גלולות ברצף, אבל ככל שלוקחים אותן יותר זמן, הסיכוי לדימומים פתאומיים עולה, בגלל עודף הורמונים. בדרך כלל ממליצים על שיטה זו לנשים שסובלות מאוד מהמחזור או שיש להן בעיה רפואית שמצריכה עצירה של המחזור החודשי. חשוב לבדוק לפני שלוקחים כמה חפיסות ברצף שאין בהיסטוריה הרפואית גורמים שמונעים לקיחת כמות גדולה של אסטרוגן: אירועים של קרישי דם שבץ מוחי גידול תלוי אסטרוגן מחלת כבד פעילה דימום לא ברור מהרחם גם בשיטה הזו מומלץ לעשות הפסקה של שבוע אחת לשלושה-ארבעה חודשים. ישנן שיטות נוספות, כמו התקן תוך-רחמי או מדבקות או זריקות המכילות פרוגסטרון בלבד. אני ממליצה לך לגשת לגינקולוג, להתייעץ איתו לגבי השיטות השונות, ולבחור את השיטה המתאימה לך ביותר. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד קרא עוד

 מה ידוע עד כה לגבי מתן תרופת CELLCEPT (MMF)
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

מה ידוע עד כה לגבי מתן תרופת CELLCEPT (MMF) לחולי מיאסתניה גרביס המטופלים בפרדניזון ומסטינון, ומהן תופעות הלוואי. התרופה CELLCEPT או בשמה הגנרי Mycophenolate mofetil היא תרופה אימונו-סופרסיבית (מדכאת את מערכת החיסון), אשר נמצאת בשימוש בחולי מיאסתניה גרביס. במחקר שנעשה השתתפו 85 חולים שקיבלו את התרופה (במינונים של 1-3 גרם ביום). מתוכם 16% היו עם מחלה שלא הגיבה לטיפול בקורטיקוסטרואידים (לדוגמה, פרדניזון) ולפחות 2 תרופות אימונו-סופרסיביות אחרות. ב-73% מהחולים שהשתתפו במחקר חל שיפור במהלך השימוש בתרופה. זה גם איפשר להפחית או להפסיק את השימוש בקורטיקוסטרואידים ובפירידוסטיגמין (מסטינון) בחלק מהחולים. השיפור בסימפטומים הופיע בממוצע 9-11 שבועות לאחר התחלת הטיפול. תופעת הלוואי הנפוצה היתה שלשול. [10/11/2005] קרא עוד

 בצילום רנטגן של ברך שמאל נמצא: "גונארתרוזיס". מה זה אומר?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

גונארתרוזיס היא שחיקה במפרק הברך. כתוצאה מכך ישנם כאבים באזור, כמו גם הגבלה של התנועה במפרק. אם אכן יש כאבים, יש צורך בטיפול שמטרתו הפחתת הכאבים, מניעת החמרת השחיקה וכן הגברת גמישות המפרק. ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד קרא עוד

 עברתי התקף פסיכוטי יחיד לפני 5 שנים, שכולל מחשבות שווא של רדיפה, קנאה, אהבה, רגש גדלות ותסמינים של סכיזופרניה. המחלה שלי כוללת תסמינים של סכיזופרניה + מניה דפרסיה. אני בחור מלומד ובעל רצון ללמוד ואני אקדמאי.   האם במהלך החיים, למרות המודעות הגדולה למחלה, הקפדה על נטילת תרופות, והעובדה שאיני עובר התקפים נוספים, בכל זאת תהיה אצלי ירידה באינטליגנציה, במוטבציה, ביוזמה ובארגון החשיבה?
עברתי התקף פסיכוטי יחיד לפני 5 שנים, שכולל מחשבות שווא של רדיפה, קנאה, אהבה, רגש גדלות ותסמינים של סכיזופרניה. המחלה שלי כוללת תסמינים של סכיזופרניה + מניה דפרסיה. אני בחור מלומד ובעל רצון ללמוד ואני אקדמאי. האם במהלך החיים, למרות המודעות הגדולה למחלה, הקפדה על נטילת תרופות, והעובדה שאיני עובר התקפים נוספים, בכל זאת תהיה אצלי ירידה באינטליגנציה, במוטבציה, ביוזמה ובארגון החשיבה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

התשובה שאתן מבוססת על מה שידוע ממחקרים, בהם עקבו לאורך שנים אחר קבוצות גדולות של מטופלים. יש נתונים אפידמיולוגים, סטטיסטיים, שאפרט מייד, אבל עדיין, מבחינת הפרט, האינדיבידואל, אין בידינו יכולת לניבוי מדויק. ככל שחולף זמן רב יותר מהתקף פסיכוטי ראשון, בודד בחיים, הסיכוי שהאדם ילקה בהתקף נוסף הולך ופוחת. ככל שההתקף הפסיכוטי שממנו סבל האדם התפתח באופן יותר חד ומהיר (תוך ימים עד שבועות ולא תוך חודשים ושנים), הסיכוי שתהיה ירידה קוגניטיבית וירידה בשאר המדדים שציינת, הוא יותר נמוך. אם ההתקף הפסיכוטי התפתח לאחר אירוע חיים סטרסוגני, כגון פרידה, אובדן, שינוי מקום מגורים וכדומה (בניגוד להתקף שפרץ מתוך שגרה רגילה, ולא ניתן לקשר אותו לסיבה מיוחדת), הסיכוי ללקות בהתקף נוסף בעתיד קטן יותר. אם ההתקף הפסיכוטי לווה במאפיינים של מצב רוח (דכאוני או מאני), יש פחות סיכוי לירידה קוגניטיבית, ולירידה במוטיבציה וביוזמה. באופן מאד גס וכללי – ככל שיש במחלה יותר מאפיינים של מצב רוח, ופחות מאפיינים שדומים לסכיזופרניה – סיכוי להידרדרות הקוגניטיבית והתפקודית שלעיתים מלווה את מחלת הסכיזופרניה קטן יותר. כמובן – ככל שהאדם יותר שומר על עצמו ממצב שיוכל להוביל להתקף נוסף, הוא מגדיל את סיכוייו להמשך חיים בריאים יותר. לכן חשוב מאד להתמיד בטיפול ובמעקב פסיכיאטריים, ולהשתדל לשמור על אורח חיים מאוזן (מבחינת פעילות, שעות שינה, מזון, פעילות גופנית) ועל קשרים חברתיים או קשרים משפחתיים. כל אלה נמצאו במחקרים כמקטינים את הסבירות להידרדרות קוגניטיבית ותפקודית. תמשיך לשמור על עצמך ולהרגיש טוב, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית קרא עוד

 אני מאד סובלת ממחשבות טורדות על משמעות וכן מרגשי אשמה, זה גרם לי לתחושת דיכאון. התחלתי בטיפול של  רמרון שלא עזר בכמות של 2 כדורים, הרופא המליץ להוסיף  לוסטראל בהדרגה, בעליה של 25 מ"ג כל שבוע.   התחלתי לפני כחודש, יש שיפור מבחינת של הסימפטומים הגופניים, אך עדיין לא מספיק מבחינת החשיבה. לאורך כל התקופה אני עובדת (עם כל הקושי שבכך והצורך שלא יראו) ואני גם מתעמלת.   האם רמרון, שלא עזר בכלל במשך חודשיים, לא מיותר ואולי אפילו מפריע? ואיך מתקיים תהליך השיפור וכמה זמן הוא לוקח בדרך כלל? התחלתי גם בטיפול פסיכולוגי.
אני מאד סובלת ממחשבות טורדות על משמעות וכן מרגשי אשמה, זה גרם לי לתחושת דיכאון. התחלתי בטיפול של רמרון שלא עזר בכמות של 2 כדורים, הרופא המליץ להוסיף לוסטראל בהדרגה, בעליה של 25 מ"ג כל שבוע. התחלתי לפני כחודש, יש שיפור מבחינת של הסימפטומים הגופניים, אך עדיין לא מספיק מבחינת החשיבה. לאורך כל התקופה אני עובדת (עם כל הקושי שבכך והצורך שלא יראו) ואני גם מתעמלת. האם רמרון, שלא עזר בכלל במשך חודשיים, לא מיותר ואולי אפילו מפריע? ואיך מתקיים תהליך השיפור וכמה זמן הוא לוקח בדרך כלל? התחלתי גם בטיפול פסיכולוגי.
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד

נראה כי בהמלצת הרופא המטפל את נמצאת כעת בשלב מעבר של החלפת הטיפול התרופתי נוגד הדיכאון מרמרון ללוסטראל. אני מאד מקווה שהלוסטראל יביא לשיפור הצפוי, ואז בהחלט כדאי יהיה להפסיק את הרמרון בהדרגה. כרגע, בשלב המעבר, ייתכן שהפסקה מוקדמת מידי של הרמרון תביא להחמרה זמנית במצבך. אני ממליצה להמשיך "לאט אבל בטוח". לשאלתך אם אולי הרמרון מפריע - יתכן כי ישנן תופעות לוואי של רמרון, ושהפסקתו תקל עלייך מבחינה זו. כדאי להתיעץ עם הרופא המטפל אם את מרגישה תופעות לוואי, ולהחליט מתי ובאיזה קצב מורידים את הרמרון. תהליך השיפור עם לוסטראל מתחיל כחודש מתחילת הנטילה של מינון שהוא מינון טיפולי (החל מ-50 מ"ג ליום), והשיפור ממשיך בחודשים שלאחר מכן, ועד חצי שנה מהתחלת הנטילה של התרופה יכולים להמשיך להשתפר עוד מרכיבים (ריכוז, שמחת חיים, חשק, הפחתה ברגשי האשמה). תרגישי טוב! ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית קרא עוד

רופאים מומלצים
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית ברפואת נשים, ילוד ופוריות
ד"ר אריאל דינבר
ד"ר אריאל דינבר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
מומחה ליישור שיניים
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם